Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Taakfolio is geschikt voor leerlingen vanaf groep 4. De functies sluiten goed aan bij de leerbehoeften van deze leerlingen (en ouder) en kunnen hun leerproces optimaal ondersteunen.

Ja, absoluut! Binnen Taakfolio heb je de keus om alle leerlingen te verdelen over 8 clusters per vakgebied. Het maakt niet uit of een leerling bij rekenen in cluster 1 zit en bij een ander vak in een ander cluster. Per cluster kun je lesstof klaarzetten.

Wanneer jouw groep om meer maatwerk vraagt hebben wij ook een versie waarbij je lesstof aan elke leerling individueel kan koppelen. Zo kun je gemakkelijk differentiëren en ervoor zorgen dat iedere leerling op zijn of haar eigen niveau kan werken.

Taakfolio biedt leerlingen en leerkrachten inzicht in de voortgang via het doelenoverzicht. Dit overzicht laat zien hoe de leerkracht de leerling ziet en hoe de leerling zijn/haar eigen doelen beoordeeld. Op die manier is inzichtelijk waar extra hulp nodig is. De leerkracht en leerling kunnen op elk moment de voortgang monitoren en bijsturen waar nodig.

Een leerkracht kan op drie manieren lesstof plannen voor zijn of haar leerlingen:

  1. Open lessen: De leerkracht bepaalt zelf de inhoud en geeft aan of het een verplichte taak is of dat de leerling zelf mag kiezen wanneer hij of zij de taak maakt.
  2. Methodelessen: De leerkracht volgt de opbouw van de methode. De les kan direct geselecteerd worden in Taakfolio en het (ik-)doel wordt automatisch gekoppeld.
  3. Doelenlessen: Wanneer je ziet dat je klas, een clustergroep of een leerling behoefte heeft in het herhalen van een specifiek lesdoel kun je deze opzoeken. Taakfolio geeft aan welke les uit de methode bij dit lesdoel hoort.

Hoewel we veel methodes al in Taakfolio hebben geïntegreerd, zijn niet alle methodes beschikbaar. Als jouw school een andere methode gebruikt, kun je de doelen in een Excel-bestand aanleveren. Wij zorgen ervoor dat deze doelen worden toegevoegd, zodat je deze kunt gebruiken binnen Taakfolio. Omdat uitgeverijen deze overzichten niet delen is het een flinke klus om deze zelf te maken. ervaring leert dat met 2 dagen het overzicht compleet is. Het is even werk, maar het levert veel voordelen op! Wanneer de doelen binnen Taakfolio beschikbaar zijn wordt automatisch het portfolio met alle inzichten opgebouwd.

Ja! Taakfolio biedt reflectiecirkels en doelen over sociaal-emotionele ontwikkeling. Dit helpt leerlingen om hun eigen groei in deze gebieden te volgen en vergroot hun zelfbewustzijn en motivatie. Daarnaast hebben wij het mogelijk gemaakt dat de leerkracht ook zelf reflectiecirkels kan maken wanneer het sjabloon onvoldoende is.

Ja, Taakfolio is ideaal voor afstandsonderwijs. Alle functies zijn online beschikbaar, zodat leerlingen en leerkrachten op afstand kunnen werken, taken kunnen plannen en voortgang kunnen volgen, waar ze zich ook bevinden.

Ja, Taakfolio is zeer flexibel en kan zowel op reguliere basisscholen als op speciale scholen effectief worden gebruikt. Het systeem kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van de leerlingen, of ze nu regulier onderwijs volgen of extra ondersteuning nodig hebben.

We zijn voortdurend bezig om Taakfolio te verbeteren en uit te breiden met nieuwe functionaliteiten. Ons wensenlijstje groeit snel, maar gelukkig kunnen we elke release weer iets afstrepen. Mis je een functie? Laat het ons weten!

Taakfolio is uniek in de manier waarop het leerlingen de regie geeft over hun eigen leerproces. Het biedt niet alleen inzicht in prestaties, maar ondersteunt ook sociaal-emotionele ontwikkeling en zelfreflectie. Het maakt leren persoonlijk en op maat, waardoor het zowel voor leerkrachten als leerlingen een krachtige tool is.

De vullen van Taakfolio kan snel worden gedaan. Gemiddeld heeft een leerkracht 20 tot 30 min. per week nodig. Omdat alles met elkaar is gekoppeld in dan niet alleen je week- en dagtaak klaar maar ook het portfolio met alle tools. We bieden begeleiding bij het inrichten, zodat je snel alle tools kan inzetten.

Ja! Ouders kunnen in Taakfolio toegang krijgen tot het portfolio van hun kind, zodat ze de voortgang kunnen volgen. Ze kunnen bijvoorbeeld reageren op foto’s, documenten of reflecties in het portfolio. De school bepaalt wanneer en welke onderdelen toegankelijk zijn voor ouders, zodat de privacy gewaarborgd blijft.

Zeker! We bieden uitgebreide ondersteuning voor leerkrachten die Taakfolio nieuw gebruiken. Ons team staat altijd klaar om vragen te beantwoorden en te helpen bij het implementeren van Taakfolio in de klas.

Privacy en gegevensbescherming zijn voor ons een topprioriteit. Taakfolio voldoet aan de geldende wetgeving omtrent gegevensbescherming, zoals de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Alleen geautoriseerde personen (bijvoorbeeld leerkrachten en ouders) hebben toegang tot de gegevens van de leerlingen, en de school bepaalt wat er gedeeld mag worden.