Alle Functionaliteiten in Één Pakket
Weektaak op maat

Met Taakfolio stel je in een handomdraai een overzichtelijke, individuele weektaak op. Je bepaalt eenvoudig of een leerling zijn taken zelfstandig kan plannen en uitvoeren, of juist gebaat is bij meer structuur. Scholen kunnen ervoor kiezen om het lesaanbod per vakgebied in acht niveaugroepen te clusteren, zodat elke leerling werkt op zijn of haar eigen niveau. Heeft een leerling specifieke onderwijsbehoeften? Dan biedt Taakfolio de mogelijkheid om per leerling een gepersonaliseerde weekplanning te maken.
Bij het invoeren van de lesstof kies je als leerkracht tussen een open les of een methodeles. Bij een open les bepaal je zelf de inhoud en formulering. Kies je voor een methodeles, dan wordt deze gekoppeld aan het leerdoelenoverzicht in het portfolio, wat zorgt voor een naadloze aansluiting op de ontwikkeling van de leerling.
Een Portfolio op Maat van de Leerling
Met Taakfolio wordt een leerling niet vergeleken met anderen, maar met zichzelf. Wat kan ik al? Wat begrijp ik? Door deze vragen centraal te stellen, krijgen leerlingen inzicht in hun eigen groei. Dit draagt bij aan hun zelfvertrouwen, competentiegevoel en motivatie om te leren.
Het portfolio is eigendom van de leerling: hij of zij selecteert, verzamelt en bewaart het eigen werk. Dankzij de koppeling met de weektaak ontstaat een krachtig instrument om persoonlijke ontwikkeling in beeld te brengen.
Het portfolio in Taakfolio bestaat uit vier onderdelen:
- Dit ben ik – Persoonlijke informatie over de leerling.
- Dit kan ik – Reflectiecirkels, doelenoverzicht en toetsresultaten.
- Dit vind ik – Werk en foto’s waar de leerling trots op is.
- Dit wil ik – Persoonlijke leerdoelen.
Ouders en verzorgers kunnen actief betrokken worden bij het leerproces. De school bepaalt welke onderdelen van het portfolio zij kunnen inzien. In het hoofdstuk Dit vind ik kunnen ouders en verzorgers reageren op de foto’s en bestanden die de leerling heeft toegevoegd.

Zelfreflectie: De Sleutel tot Groei
Leerlingen reflecteren op hun eigen werk en leerproces. Ze stellen zichzelf vragen als:
✔ Wat heb ik geleerd?
✔ Hoe verhoudt dit zich tot mijn vorige werk?
✔ Hoe heb ik dit ervaren?
Na deze reflectie kunnen ze nieuwe leerdoelen en activiteiten formuleren. Dit zorgt niet alleen voor verdieping, maar stimuleert ook de interactie met klasgenoten en leerkrachten.
Met reflectiecirkels kunnen leerlingen, leerkrachten én ouders feedback geven op verschillende ontwikkelgebieden. In één oogopslag worden overeenkomsten en verschillen zichtbaar, wat een waardevolle basis vormt voor een ontwikkelgesprek tussen leerling, ouders en leerkracht.

Doelenoverzicht: Inzicht voor Leerling en Leerkracht
Onder ‘Dit kan ik’ vinden leerlingen en leerkrachten een overzicht van leerdoelen per vakgebied, domein en lesdoel. Leerlingen beoordelen zichzelf door een duimpje te plaatsen op de beoordelingsbalk. Hoe beter het doel is behaald, hoe groter het duimpje. Wanneer een leerling zichzelf als ‘master’ beoordeelt, betekent dit dat hij of zij het leerdoel volledig beheerst en bereid is anderen te helpen.

Leerkrachten kunnen ook een beoordeling geven en direct inzicht krijgen in hoe de klas, een niveaugroep of een individuele leerling ervoor staat. Eventuele verschillen tussen de zelfevaluatie van de leerling en de beoordeling van de leerkracht kunnen dienen als uitgangspunt voor een verdiepingsgesprek.


Doelenoverzicht kernwaarden

Speciaal voor Daltonscholen heeft Taakfolio een extra doelenoverzicht ontwikkeld waarin leerlingen zichzelf beoordelen op kernwaarden als reflectie, samenwerken, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Uiteraard kunnen leerkrachten deze vaardigheden ook scoren, waardoor er een compleet beeld ontstaat van de daltonvaardigheden die al worden beheerst en welke nog extra aandacht verdienen.
Heeft jouw school specifieke wensen voor een eigen doelenoverzicht? Wij leveren maatwerk! Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.